Techniek

Werkwijze

Schetsen

Bijna alle beelden beginnen als een schets. In mijn atelier en thuis liggen altijd een of twee schetsboeken. Als ik een idee in mijn hoofd heb kan ik dat meteen uitwerken. Soms ook begint een intuïtieve schets ergens op te lijken en kan ik die verder uitwerken tot een geschikte tekening voor een beeld. Veel van deze krabbels halen het niet als beeld, maar dat is niet erg. De schetsen zijn mijn visuele geheugen en een minder geslaagde schets kan wel weer de aanzet zijn voor een nieuw idee.

Opbouwen

De schets van een beeld helpt me tevens om in te schatten hoe groot het grondvlak ongeveer moet zijn. Dit is belangrijk omdat mijn oven tachtig centimeter hoog is. Begin ik te groot dan zal het beeld te groot worden als ik de verhoudingen van de schets wil respecteren. En dan zou het beeld niet meer in de oven passen.

Als voorbereiding rol ik platen klei uit die ik licht aan laat drogen zodat ze wat stevigheid krijgen. Dan begin ik het beeld met stukken plaat op te bouwen. Bijna al mijn werk wordt hol opgebouwd. Vaak moet ik in het beeld versterkingen aanbrengen voor de stabiliteit.

Bakken, glazuren

Als het ruwe beeld droog is kan ik engobe aanbrengen en wordt het eerst bisquit gebakken op 1000 graden. Hierna kan ik een sinterengobe en/of glazuur aanbrengen. Dit doe ik meestal met een kwast, waardoor er geen egale laag ontstaat. Dit geeft het beeld straks na de glazuurbrand een oud uiterlijk, alsof het al een heel leven achter de rug heeft. In mijn atelier is een wand met glazuurproeven waaruit ik een keuze kan maken. De glazuurbrand vindt plaats bij 1150 graden. Het bakken duurt ongeveer tien uur. Daarna begint het lange wachten tot de oven open mag en ik het resultaat kan beoordelen.